top of page

RIGA CATHEDRAL GIRLS' CHOIR TIARA

És un dels cors mes actius de Letònia. Des de la seva fundació en el context de la Dom Cathedral Choir School (1994), una escola de primària i secundària que ofereix als nens i nenes d'entre 9 i 16 anys la formació obligatòria amb els estudis de música integrats en el pla d'estudis. El cor va ser fundat l'any 1997, originàriament per acompanyar als serveis litúrgics de la catedral de Riga i altres esglésies de la capital. Entre 1997 i 2000 la directora del cor va ser Gunta Birziņa, i des de el 2000 és dirigit per Aira Birziņa. La primavera del 2013, el cor de noies va ser rebatejat amb el nom de Riga Cathedral Girls` Choir TIARA (RCGC).

 

El repertori del cor és molt ampli, inclou arranjaments de música tradicional letona, obres de compositors contemporanis que molts dels quals són estrenes absolutes, repertori profà i sacre, diversos estils de la música actual, etc. Una de les tasques més importants del cor és la d'encarregar noves composicions. Han estrenat obres de Uģis Prauliņš, Rihards Dubra, Selga Mence, Romualds Jermaks, Lolita Ritmanis, Evija Skuķe, Raimonds Pauls, Mārtiņš Brauns, Juris Kulakovs, Renāte Stivriņa, Valdis Zilveris, Juris Vaivods, Līga Celma-Kursiete i Vytautas Miškinis d'entre altres. El cor també a preparat òpera infantil a la Latvian National Opera amb obres com „The Little Sweep” de Benjamin Britten „L'enfant et les sortilèges” de Maurice Ravel i "Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat” d'Andrew Lloyd Webber al Daile Theatre. El curs 2014-2015, han preparat „Potatoes opera” („Kartupeļu opera”), escrita per la reconeguda poetessa letona Inese Zandere, amb música de sis compositor del país: Lolita Ritmanis, Evija Skuķe, Rihards Dubra, Līga Celma, Kursiete, Mārtiņš Brauns, Andris Sējāns.

 

Una de les activitats més interessants del cor són els projectes i les masterclasses que realitzen regularment amb altres directors reconeguts com Erki Pohjola (Finlàndia), Bob Chilcott (U.K.), Chifuru Matsubara (Japó), Aarne Saluveer (Estònia), Kenji Yamamoto (Japó), Sanna Valvanne (Finlàndia/USA), entre d'altres. La institució vetlla per l'educació i el desenvolupament professional dels cantants del cor -músics joves en formació- mitjançant l'organització de diferents classes magistrals, exercicis, conferències i tallers creatius (improvisació, dansa, formació en cultura general, rítmica, maquillatge i caracterització, moda, cultura artística, etc.)

 

El cor ha participat en nombrosos festivals de Letònia, Estònia, Suècia, Alemanya, Regne Unit, Lituània, Espanya, Hungria, Itàlia, etc. Han estat guardonades amb nombrosos premis : 1r premi de l'EBU i del concurs de la BBC Radio 3 ‘Let the Peoples Sing’ (Gran Bretanya, 2003), el 1st premi del International Choir Contest ‘Cantemus’ (Hungria, 2004), el Grand Prix i el 1r premi de totes les categories del 41 Festival coral de Tolosa (Espanya, 2009), 1st premi al XII International Choir contest ‘Tallinn 2011’ (Estònia). Es cor també ha participat  a les edicions XXIII, XXIV i XXV del Nation wide Latvian Song i altres celebracions com el Dance Celebrations, Song and Dance Celebration ‘Rīgai – 800’, IX i X Latvian Youth Song. L'any 2012 el cor va celebrar el seu 15è aniversari amb un concert especial a l'aula magna de l'universitat de Letònia. 

 

El RCGC col·labora amb altres músics i orquestres professionals i participa en diferentes temporades de teatres de la ciutat. Han realitzat diversos enregistrments en CD i DVD: 

- Concerts ‘Gribas drusku pablēņoties’ (‘This time joking around is allowed’), DVD (2007) i CD (2008, nominat al Latvian Music Awards en la categoria de millor treball infantil).

- ‘Kas kaitēja nedzīvot’i’ (2004), CD.

- El "Te Deum” de Rihards Dubra (2006), CD.

- „Jubilatio”, un CD de música sacra amb la col·laboració de l'organista Vita Kalnciema. El CD va ser nominat al millor coral i vocal dels premis Latvian Music Records Award 2012.

- El cor també ha enregistrat altres peces „Perpetuum Mobile”, del compositor letò Romulds Jermaks. L'any 2012 el CD va rebre la nominació al millor àlbum de música acadèmica. 

 

El cor ha ofert concerts especials per institucions importants del seu país: la catedral de Riga, el govern , Ministeri de Cultura, el Centre Nacional de Cultura, l'ajuntament, ect.  

Aira Birziņa, directora

Aira Birziņa és professora de direcció coral a la Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music (des de l'any 2006), directora artística del Riga Cathedral Girls` Choir TIARA, directora artística del cor femení DZINTARS, directora artística del Ogre Female Choir RASA, productora i directora artística del Ogre Music Festival. 

 

Aira Birziņa és una apassionada incansable, gran coneixedora i treballadora per el món coral del seu país. Ha posat en marxa nombrosos festivals, seminaris i diferentes activitats formatives a Letònia. Forma part del jurat de diversos festivals i concursos corals, realitza conferències. Ha sigut la directora del Latvian Nationwide Song Celebration (XXIII – 2003, XXIV – 2008, XXV - 2013).

 

El govern letò ha expressat en nombroses ocasions l'agraïment per la seva premiada dedicació i trajectòria musical que tant bé a fet per l'escena coral i musical del seu país. 

RIGA CATHEDRAL GIRLS' CHOIR TIARA

Plant a Tree, Michael Bojesen

bottom of page