top of page

NOTÍCIES

1.500 persones procedents de tot Catalunya es van donar cita el diumenge 28 d’abril als nuclis de la Vall de Boí i van cantar a les esglésies romàniques en el marc dels 900 anys de la consagració de Sant Climent i Santa Maria de Taüll.

El passat 28 d’abril i després d’un dia passat per aigua i unes previsions no gaire esperançadores, la Coral Maristes Montserrat de Lleida va celebrar la 14 edició del projecte Lleida Canta per posar en valor la música i el territori. Enguany prop de 1.500 persones es van aplegar a la Vall de Boí en un acte emmarcat també dins de la celebració dels 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll.

Precisament aquest nucli de la Vall de Boí va ser el punt neuràlgic de la trobada, que va reunir 38 corals de Catalunya, convertint-se d’aquesta manera en l’aplec de corals més multitudinaris de l’any. Tot i que es van haver de modificar algunes previsions del programa, el Lleida Canta va tornar a ser un èxit i tothom va marxar a casa amb ganes d’una nova edició.

L’aplec va començar amb un esmorzar just al darrere de Sant Climent de Taüll per poder agafar forces per afrontar un matí ple de música, ja que es van interpretar un centenar de cançons per tota la Vall. Els infants de cicle mitjà i superior de la ZER Alta Ribagorça van inaugurar el Lleida Canta amb l’himne Tots som ZER. Després tots junts, infants cantaires i el grup Ribatònics, van interpretar “Un ruc potacari” a partir d’una cançó popular. L’alcaldessa, Sònia Bruguera, va donar la benvinguda, agraïda i emocionada per l’esdeveniment, i a continuació va ser el moment d’assajar el cant comú.

 

Cap a les 11 del matí, els cantaires es van distribuir en cinc grups i van cantar a Erill la Vall, a Boí, a Santa Maria de Taüll i a Sant Climent. I cada grup va descobrir un patrimoni concret de la zona: el romànic, les falles, la pedra seca, starlight i les campanes. A Erill i a Boí van anar-hi en bus, però a Taüll alguns no van moure’s de l’escenari principal, i dos grups van anar fins a Santa Maria fent una passejada. Totes les corals van tenir l’oportunitat de cantar a dins de l’església que els havia tocat i també van conèixer el patrimoni designat. A més a més, un membre de Ribatònics va ensenyar-los les Coples de Peirot adaptades a cada grup segons el tema que havien de descobrir.

 

Fins aquell moment el temps va acompanyar, però quan va ser el moment de tornar-se a reunir tots plegats pel cant comú a Taüll, es va posar a ploure i els cantaires van haver de treure els paraigües per interpretar les tres cançons amb sorpresa inclosa des del campanar. Per les finestres romàniques es van desplegar 5 pancartes, que donaven l’entrada a les diferents estrofes de les Coples de Peirot.

 

En acabar els Segadors, tots els cantaires van pujar als autocars i es van dirigir fins al pavelló del Pont de Suert per poder compartir el dinar cuinat per Araceli d’Arbeca i servit pels cantaires de la Coral Maristes Montserrat. Els Ribatònics van amenitzar la sobretaula amb balls inclosos i després es va presentar el 15è Lleida Canta que es dedicarà a l’art tot cantant els Museus de Lleida ciutat, entre ells el recentment inaugurat Museu Morera o el Museu de Lleida. L’hora dels adéus va posar el punt i final a un dia molt intens.

 

La Coral Maristes Montserrat i la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) organitzen aquesta trobada per tal de donar a conèixer el patrimoni de les corals en indrets singulars i públics nous. També van col·laborar a fer possible l’acte l’Ajuntament de la Vall de Boí, el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí i Centre del Romànic.
Un cop acabada l’edició d’enguany, podem afirmar que la 38a edició del Musicoral del Baix Llobregat ha obtingut bons resultats i així ho corroboren les opinions de cantaires i del públic en general.


Finalment, van ser vuit concerts en lloc de deu amb la participació de cinc grups corals en cadascun. Tot i això, la música ens va fer vibrar com sempre.


Els organitzadors: el Cor de la Unió Coral (Sant Feliu de Llobregat, 17 de febrer), l’Associació Cor Nova Tardor (Cornellà de Llobregat, 18 de febrer), la Coral Heura (l'Hospitalet de Llobregat, 25 de febrer), la Coral Som Cor (Sant Vicenç dels Horts, 3 de març), la Coral Ressò (Sant Boi de Llobregat, 9 de març), la Coral Sant Esteve (Sant Esteve Sesrovires, 10 de març), el Grup de Cantaires la Palma (la Palma de Cervelló, 17 de març), i la Coral Ferran Sors (Sant Andreu de la Barca, 23 de març) han respost plenament a la confiança dipositada en ells, ja que en tot moment han procurat que els concerts fossin un èxit, tant organitzativament com en l’amable atenció envers tots els cantaires que acollien. És un orgull viure la música coral amb un ambient de persones com aquest. Gràcies.


Aquest any hi han participat 37 entitats corals del total de 40 afiliades a la FCEC del Baix Llobregat i part de l’Hospitalet de Llobregat. S’ha comptabilitzat un total de 31 directores i directors i 803 cantaires, així com 14 pianistes i 7 instrumentistes. S’ha d’agrair també la col·laboració rebuda per part d’Ajuntaments i altres per poder realitzar els nostres concerts.


La FCEC ha entregat a cada entitat coral l’obra “Comiat de l’ànima”, del músic i pedagog català Cristòfol Taltabull (1888-1964), per a cor i piano. I als organitzadors, l’habitual diploma on queda reflectit el concert organitzat amb la data i els seus protagonistes.


Vull recordar i retre merescut homenatge a les cinc corals que han participat en totes les edicions del Musicoral: Agrupament Coral La Lira, Coral Margalló, Coral Renaixença, Orfeó Vicentí i Societat Coral Recreativa Lo Llobregat de les Flors.


Cordialment,


Jaume Gavaldà i Subirachs

FCEC.

Delegat al Baix Llobregat

25 de març de 2024
Actualizado: 3 may

Ja torna a ser aquí la 41a edició del Cicle Coral del Barcelonès!


Constarà de 5 concerts a la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià:

  • Dissabtes 4, 18 i 25 de maig a les 17 h.

  • Dissabte 11 de maig a les 20:30 h.

  • Dissabte 1 de juny a les 17 h.


L'entrada és gratuïta i esperem veure-us-hi a tots i a totes!


A continuació podeu accedir al programa de cadascun dels concerts i la salutació d'Octavi Fontecha, responsable de la Demarcació del Barcelonès.


Maig Coral 2024-Fulletó
.pdf
Descargar PDF • 1.04MBbottom of page