top of page

Del 22 al 29 de Juliol de 2017

Moments irrepetibles


El Simposi Mundial de Música Coral és un esdeveniment excepcional al que tot director coral hauria de poder assistir almenys un cop a la vida. Gaudir de l’actuació d’alguns dels millors cors del moment provinents de tot el planeta és ja de per sí una experiència al·lucinant, però és que la cosa no s’acaba aquí. El Simposi permet a més a més prendre un bany en la cultura coral més avançada i més diversa a través de les interessants conferències, taules rodones, presentacions i classes magistrals que hi tenen lloc. Jo he tingut la sort de poder participar en dos d’aquests simposis. El primer va ser l’any 1993 a Vancouver, Canadà. Allà vaig prendre part com a alumne actiu en la classe magistral impartida pel mestre suec Eric Ericson. També vaig tenir temps per assistir a concerts preciosos i a moltes altres activitats divulgatives que em van resultar molt útils i inspiradores. Després vaig assistir també al de Puerto Madryn, a l’Argentina, l’any 2011, en qualitat de professor convidat. La oferta del Simposi sempre és àmplia i s’adapta als interessos i necessitats més diversos, però el millor de tot és el que s’hi comparteix. Cada concert, cada ponència, cada presentació, cada taula rodona o cada estrena d’una nova obra que presenciem és un bon motiu per fer bullir l’olla amb els amics i companys de professió. Cadascú des de la seva perspectiva ajuda els altres a completar i a aprofundir allò observat i viscut. Les converses que es donen són interessantíssimes i l’anhel de compartir i d’intercanviar realitats, coneixements i experiències impregnen l’esperit del Simposi. Ens fa sentir, sigui quin sigui el tipus de cor que dirigim, membres d’una comunitat coral d’abast mundial. El que després t’emportes a casa són unes ganes enormes de seguir treballant, de posar en pràctica noves eines de treball, d’interpretar nous repertoris i de compartir amb els teus cantaires tot allò viscut, sempre amb l’ànim de fer-los més feliços amb la teva tasca musical, artística i formativa. Hi ha qui pensa que tot això només és útil per a directors de cor de primer nivell, però s’equivoca. Jo em vaig veure treballant millor i amb estímuls renovats tant davant dels nens i nenes de les escoles de música on treballava com davant dels cors d’adults que dirigia aleshores. Fins ara, prendre part en aquest esdeveniment ens ha obligat a viatjar molt lluny i a assumir una forta despesa econòmica. El fet que enguany aquest Simposi Mundial es faci a Barcelona és quelcom


irrepetible i no ens ho podem deixar perdre. Que el proper juliol ho puguem viure a la porta de casa és el resultat d’àrdues gestions, d’una planificació meticulosa i d’una labor de seducció ben feta i perseverant davant les instàncies nacionals i internacionals. Tot plegat, una tasca colossal feta per un equip humà i professional magnífic. Una tasca basada en el convenciment de que la música coral catalana es veurà enriquida enormement amb aquest esdeveniment. Crec fermament que és responsabilitat de tots els membres de la comunitat coral catalana recolzar aquesta valenta iniciativa ajudant i participant-hi. Us animo a inscriure-us al Simposi Mundial de Música Coral Barcelona 2017. Allà ens hi trobarem i compartirem moments irrepetibles! Molt cordialment, Josep Vila i Casañas Director, compositor i professor


bottom of page